Представители на местната власт и институции от Брезник и Трън се запознаха със Софийски туристически район

Представители на Общините и Общинските съвет в Брезник и Трън, както и директорите на местните Общински исторически музеи от двете общини се запознаха със Софийски туристически район. Това се случи по-рано днес по време на заседание на Областния съвет за развитие, в което участие взеха представители и на други администрации, институции и туристически агенции, предаде репортер на Zapadno.com.

Съветът беше свикан от областния управител на Перник Ирена Соколова. Участие в заседанието взеха: кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова и директорът на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев.

В началото на заседанието областният управител Ирена Соколова разясни темата на събитието и отбеляза, че Софийски туристически район дава възможност област Перник да бъде облагодетелствана от туристическото райониране. “Туристическият бизнес е едно голямо перо в българския брутен вътрешен продукт. Съобразен е с териториалните особености, спецификата на различните части от страната и се осъществява с един добър регионален маркетинг.”, отбеляза Ирена Соколова. Общинските администрации на Брезник и Трън също ще бъдат представени чрез свои представители в Софийски туристически район.

Директорът на общинското предприятие “Туризъм” към Столична община Иво Маринов е сред отговорните лица, които трябва да представят Софийски туристически район на местните власти и заинтересованите лица. Седалището на Софийски туристически район ще е в град София, а в организацията могат да участват и членуват музеи, научни организации, училища по туризъм, транспортни фирми и други. “Много е важно, че на територията на един туристически район може да съществува само една организация за управлението му. В момента тече процесът по учредяването му, но е важно, че може да бъде само една.”, поясни пред присъстващите Иво Маринов. Той запозна представителите на администрации, институции и фирми с дейностите, които до момента са извършени по учредяването на Софийски туристически район. Очакванията са през месец май да бъде свикано Общо събрание, на което официално да бъде учреден Софийски туристически район.

Учредяването е във връзка с приетите промени в Закона за туризма през 2013 година, с които в страната се обособяват 9 туристически района и се посочват техните туристически центрове. Обновената туристическа карта на България обединява в „Софийски туристически район“ 23 общини: Бобов дол, Божурище, Ботевград, Брезник, Годеч, Горна Малина, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Земен, Ихтиман, Ковачевци, Костинброд, Кюстендил, Невестино, Перник, Правец, Радомир, Своге, Сливница, Столична, Трекляно и Трън.

Виж също...

Loading...