В Трън работят по подготовката на няколко значими събития, сред които поставяне на паметна плоча на капитан Симо Соколов

Празник на киселото мляко и поставяне на паметна плоча на капитан Симо Соколов са сред предстоящите значими събития, които ще бъдат отбелязани в Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Ръководството на Община Трън вече е провело предварителни разговори със съорганизаторите на част от събитията, които ще се случат през следващите няколко месеца.

На 4 май ще се проведе празникът в памет на оперната и народна певица Гюрга Пинджурова. Тогава се очаква да бъде открит и нейн паметник до читалището в град Трън, което носи името и. Монументът се изгражда от скулптор в Пазарджик, където наскоро е била Цветкова, за да види на какъв етап е изработването. “Скулпторът е напреднал доста. Ходих в Пазарджик, видяла съм докъде са стигнали нещата. Надявам се, че до 4-ти май ще бъдем готови и с откриване на паметника.”, отбеляза кметът на Община Трън.

За 8 май се подготвя отбелязване на годишнината от Освобождението на Трън. Събитието се организира съвместно между Община Трън, “Държавен архив”-Перник и пътуващо читалище “Бащино огнище”. “Знаете, че капитан Симо Соколов е от Врабча и обявява Шопското въстание, така че ще открием паметна плоча, долу на “Секирица”, на чешмата. Но и там нещата търпят подготовка. Уточнили сме бюджет, уточнили сме дата.”, поясни кметът на Трън.

В началото на месец юни ще се проведе традиционният фестивал “От Трън по-убаво нема”. Тазгодишното издание се организира от клуб „Body Folk“ и народно читалище ”Надка Караджова 2012” – София, със съдействието на Община Трън и Областна администрация-Перник. “За там очакваме за момента 20 – 25 групи. Имаме пуснати заявки, така че очакваме още хора.”, сподели Цветислава Цветкова.

Уточнени са датата и часът на “Празника на киселото мляко”, който ще се проведе в края на месец юни. Общинската администрация и фондация “Д-р Стамен Григоров” са провели среща, на която са уточнили, че празникът ще се проведе на 29 юни от 11 часа на площада в град Трън. “Подготвяме доста различни неща, но всичко е процес на подготовка. Имаме яснота какво ще се случи на празника, но нека да уточниме вече всички детайли и тогава ще мога по-подробно да кажа.”, поясни кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Виж също...

Loading...