Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Предстои да стартира рехабилитацията на пътя между Сливница и Брезник

647 милиона лева са средствата от държавния бюджет, европейските фондове и Механизма за свързване на Европа, които се инвестират за изграждане и ремонт на пътища в Софийска област. Това съобщи в Сливница днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В града той участва в дискусия за регионалното развитие, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Основен приоритет през 2019 година ще бъде магистралата „Калотина – Сливница“, тъй като само тази отсечка от трансевропейския коридор от Лондон до Истанбул не е с магистрални габарити. Имаше жалби по процедурата за избор на строителен надзор за участъка между Драгоман и Сливница с дължина 16,9 километра, които са оттеглени. Очаква се строителството му да стартира през май и да завърши за около две години. Стойността на строителните работи на отсечката е 140 милиона лева, като 40 милиона лева са от Механизма за свързване на Европа, съобщи заместник-министър Нанков.

Избран е изпълнителят за другия участък от магистрала – от Калотина до Драгоман. Очаква се да приключи процедурата за строителен надзор и, ако няма жалби по нея, строителството може да стартира през юни.

140 милиона лева от средствата за пътна инфраструктура са за ремонт на мостове, виадукти и тунели по магистралите „Хемус“ и „Тракия“ на територията на областта, които не са ремонтирани повече от 30 години. Съоръженията се рехабилитират поетапно. До началото на летния сезон ще приключи ремонтът на виадуктите на 13-ти, 15-ти и 20-ти километър на автомагистрала „Тракия“ в посока Пловдив. След 15 септември ще се рехабилитират и платната на съоръженията в посока София.

През тази година се очаква да приключи ремонтът на тръбата в посока София на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“. През месец май се предвижда да завърши рехабилитацията на пътя през Петрохан, като ще се ремонтира и участък в границите на град Костинброд. Предстои да стартира рехабилитацията на пътя между Сливница и Брезник, който осигурява връзка между Софийска област и Перник. През месец януари тази година народният представител от област Перник Любомир Бонев зададе въпроси на министъра на регионалното развитие и благоустройството за състоянието на републиканската пътна мрежа на територията на избирателния му район. От отговорите на министъра стана ясно, че общото състояние на път III-811 от Сливница и Гургулят през Брезник до село Велковци също е в задоволително състояние, според оценката на Агенция “Пътна инфраструктура”. В момента се изготвя технически проект за рехабилитация на участък от него, който в най-общи рамки може да се определи от село Ракита през Брезник до разклона за село Ноевци. Прочетете още по темата в публикацията: Държавните пътища в Брезнишко са в добро състояние, готви се рехабилитация на участък от пътя Сливница – Брезник

Виж също...

Loading...