Чудотворна икона от Църногорския манастир предизвика сълзи от емоции в очите на лекари и пациенти в столична болница

Ден след Благовещение, копието на иконата на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир „Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ беше за поклонение в Университетската болница по онкология в София. Преди иконата да бъде пренесена по стаите с лежащо болни, в двора на здравното заведение беше отслужен маслосвет, а след това игуменът на манастира архимандрит Никанор помаза както болните, така и лекари, медицински сестри, хора от персонала на болницата. В очите на мнозина при вида на иконата се появиха сълзи, съобщиха от Църногорския манастир.

Посещението в онкологичната болница беше част от програмата по предоставянето на чудотворната икона за поклонение в столичния храм “Рождество Христово”. По Божия промисъл през последните три години, откакто копието е в светата обител, иконата сякаш сама избира къде да пребивава за поклонение в столичните храмове. Първо беше в катедрлалата “Свети Александър Невски”, след това в храмовете “Свети Кирил и Методий” в “Красно село” и в “Света Параскева”. Хиляден народ се извървя с надежда и упование да се поклони на иконата на Божията майка и в район “Младост”, но най-емоционално и вълнуващо беше посещението при пациентите с тежки заболявания. Чудо е, че тази икона идва при нас, радостно е че Църквата е влязла в болницата, коментираха хората.

Това е много голяма утеха за болните, Огромна Божия милост е докато си на легло да може да се поклониш пред Всецарица, която е помогнала на много болни и скърбящи хора, каза жена, преборила вече раково заболяване. С вълнение пред иконата се поклони и дете, което не дало име на мечето си, защото не знаело докога ще е на този свят.

Иконата вече е в параклиса си в манастира, където ежедневно идват с хора с упование и надежда, за измолят молитвена закрила от Пресвета Богородица.

Снимка: Църногорски манастир

Виж също...

Loading...