Охранителната камера и масивните табели на закритото сметище край Брезник са преборили незаконното изхвърляне на отпадъци

Предприетите мерки за справяне с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци при закритото сметище край Брезник дават положителен резултат, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2017 година Община Брезник постави охранителна система и нови масивни табели, които забраняват изхвърлянето на отпадъци в бившето депо за битови отпадъци и край него. Целта беше да се пресече незаконното изхвърляне на отпадъци от страна на недобросъвестни граждани. През последните няколко години от общинската администрация ежегодно са почиствали района пред входа на закритото депо за битови отпадъци, тъй като неизвестни лица често трупали всякакъв боклук. “Там изсипваха преди входа. Ние сложихме табели, но въпреки това те ги блъскаха няколко пъти. Пак ги възстановявахме – просто за да предотвратим това нещо да се изхвърля там отпадъка. Честно казано за момента запазихме засега положението и вече не изхвърлят там.”, каза експертът от отдел „Екология“ към Община Брезник Детелина Виденова пред Zapadno.com.

Въпреки предприетите мерки някои граждани използват самото сметище за изхвърляне на строителни отпадъци. Предстои рекултивация на бившето депо за битови отпадъци и е забранено използването му. Битовите отпадъци на община Брезник се извозват на регионалното депо за битови отпадъци в Перник. За месец февруари до регионалното депо са извозени общо 136 100 тона, от които 35 тона са рециклирани, а останалите са били депонирани. Общината работи и по проект за изграждане на депо за строителни отпадъци.

Виж също...

Loading...