Горските служители на Брезник дадоха пример на деца и внуци как трябва да създават за поколенията – СНИМКИ

Нетрадиционна инициатива проведе териториалното поделение на “Държавно горско стопанство-Брезник”. В инициативата се включиха деца и внуци на горски служители към стопанството, предаде репортер на Zapadno.com.

Район около минералния извор Желязната вода на Бърдото беше залесен с 20 фиданки. Новите насаждения бяха засадени на мястото, където през месец септември 2018 година бяха залесени други фиданки по повод 90-годишнината на “Държавно горско стопанство-Брезник”. Прочетете още по темата в публикацията: Залесиха района над Желязната вода в лесопарк „Бърдото“ за 90-годишнината на държавното горско стопанство в Брезник – СНИМКИ. Камъните в почвата в района се оказали неблагоприятни за част от засадените дървесни видове, но около 60 % от тях са се захванали. Затова днешната акция по залесяване беше съсредоточена в този участък, а поводът беше “Седмицата на гората”, която се провежда тези дни.

Лесовъди и други служители на Горското стопанство на Брезник пристигнаха със своите деца и внуци в района, където предварително бяха изкопани дупки. “Ние, горските служители отбелязваме в началото на месеца “Седмицата на гората”, това е 85-ти път. За нашите служители работата в горите е на първо място. Все пак е грижа за нашата гора и днес сме си довели нашите деца да покажеме къде е нашето работно място. Да покажеме на децата как се грижиме за гората, как залесяваме, да дадем личен пример и по някакъв начин се стараеме да си възпитаваме децата лично с една любов и с една обич да се отнасят към природата.”, сподели директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Петър Савев.

10-годишната Емили, която за първи път взе участие в акция по залесяване сподели, че често посещава гората. Нейният баща е горски охранител, а за работата му знае, че се изразява в опазване на обекти. Сред децата беше и 8-годишният Велизар, който харесва времето, прекарано в гората заради чистия въздух, растенията и животните.

В района бяха залесени 10 броя декоративна ела балзамея и 10 липи. Новите насаждения бяха освежени с вода. “Тук е много лош теренът. На 90-годишнината залесихме пак еличките, но някои бяха изсъхнали и сега ги подменяме и наново залесяваме.”, отбеляза още директорът на Горското стопанство в Брезник. Краят на акцията беше отбелязан с подаръци за децата.

През “Седмицата на гората” ще се проведат съвместни залесителни кампании с брезнишкото училище “Васил Левски” и детска градина “Брезица”. Фиданки от разсадника на “Държавно горско стопанство-Брезник” са предоставени и на редица институции, сред които Община Брезник, кметство “Църква” и дори в Кюстендил.

Тази година е знакова за горския сектор, тъй като се навършват 140 години от създаването на една от първите централни държавни администрации в България. Отбелязват се още 120 години горски печат и 110 години Съюз на лесовъдите в България. “Респектиращи годишнини, които напомнят, че красивата зелена гора, кристалният въздух и чистата вода не са даденост, а са плод от труда и усилията на поколения лесовъди.”, отбеляза в поздравителен адрес директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов.

Разгледайте снимки от залесителната акция на лесовъди и техните деца и внуци, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...