Вокална група “Песенна дъга” от Брезник с призови места, “Златна лира” и “Сребърна лира” от конкурса “Орфееви таланти” в Пловдив

Тазгодишното издание на националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти” в Пловдив ще остане в историята с отличията на вокална група “Песенна дъга” към брезнишкото средно училище “Васил Левски” с ръководител Николина Байкова, научи Zapadno.com.

Над 20-членно жури е оценявало близо 7 000 участници, които тази година са взели участие в конкурса в дните от 21 до 24 март. Участниците са се представяли в 7 различни зали. Сред изпълнителите и пазители на фолклора са били и талантливите момичета от вокална група “Песенна дъга”. Сред оценяващите в журито е бил и професор академик Милчо Василева. Вокалната група от Брезник е удостоена с 2-ро място и “Сребърна лира”. Индивидуална награда е връчена и на Ивета Маринова Иванова от “Песенна дъга”, която е удостоена с 1-во място и “Златна лира”. “Журито беше изключително професионално. Затова сме толкова горди, че постигнаха този резултат. Ивета Маринова Иванова спечели първо място със словесен фолклор, показвайки красотата и специфичността на граовския диалект.”, сподели ръководителят на вокалната група Николина Байкова. През последната година вокална група “Песенна дъга” е спечелила и други значими отличия.

Събитието се провежда ежегодно през предпоследната седмица на месец март. Главен организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, в партньорство с Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив. Целта на националния музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти” е да даде  възможност на деца, ученици, студенти и преподаватели да покажат своя талант в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство.

Ръководителят на вокалната група към училището в Брезник Николина Байкова е изключително доволна от постижение на своя ученичка – Стефани Стефчова Стоева от 12-ти клас. Даровитото момиче е спечелило първо място в ученически журналистически конкурс “Григор Попов” в Разград с коментар “Неработещата интеграция – резултат на лоша политика”.

Снимка: Нина Байкова

Виж също...

Loading...