Данъчните хайки за новите касови апарати започнаха, над 130 хиляди фискални устройства и принтери вече отговарят на изискванията

Инспекторите на Национална агенция за приходите започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От 1 април всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в Национална агенция за приходите за всеки фискален бон в реално време, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила.  Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на Национална агенция за приходите, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на Национална агенция за приходите с голяма награда 50 000 лева.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от Национална агенция за приходите. „Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите.“, каза по повод на контролните мерки на Национална агенция за приходите директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.

Виж също...

Loading...