Организатор на културни мероприятия в Босилеград: Виждам напредък в град Брезник, това е една приятна изненада

Екип журналисти от радио “Босилеград” и служители на Центъра за култура от Босилеград, Република Сърбия посетиха Брезник, за да направят репортаж за града, предаде репортер на Zapadno.com.

Гостите от Сърбия бяха посрещнати от заместник-кмета на Община Брезник Мария Добревска. Целта на журналистическия екип е да покаже традициите и обичаите на общини в област Перник на своята аудитория в Босилеград. Сред журналистите беше и Любен Григоров, който е организатор на културни мероприятия към Център за култура “Босилеград”. “Ние не сме запознати с граовския район, с обичаите на граовците, с техните танци. Тук може малко да ни изненадате. Има една друга изненада, от която аз се радвам. Минавал съм няколко пъти през Брезник към Трън, връщайки се в Сърбия, и виждам един напредък в едно развитие на града. Това е една приятна изненада.”, сподели Любен Григоров. Сред нещата, които са му направи впечатление са новоизграденият паметник на Васил Левски, поддръжката на инфраструктурата, освежените сгради и обстановката в общинската администрация.

Организаторът на културни мероприятия в Босилеград е на мнение, че с Брезник може да се направи двустранно сътрудничество между институции в двете общини. “Да започнем на това равнище, на нивото на общините. След това в областите “Култура”, “Образование” и естествено по-нататък в някакво икономическо сътрудничество. Даря и Сашо Евтимови са свързали гостите от Босилеград с представители на Община Брезник.

Празниците, които се провеждат в Босилеград не се различават от традиционните такива в България. За Великден в Босилеград се провежда традиционен фестивал по чупене на яйца. Босилеградските медии са представени чрез местна радиостанция, вестник “Братство”, който се издава от 50-те години на 20-ти век, интернет портал, както и присъствие на медии от регионално и национално значение. Радиото излъчва на български и сръбски език, както и интернет порталът. Вестникът пък се изписва изключително на български език. “Това са медиите, които мога да ги нарека малцинствени, характерно за малцинствата, които живеят в Сърбия. Всеки ден чуваме как в Сърбия медиите не са свободни. Може да кажем, че и тези медии, които съществуват в Босилеград пак не са достатъчно свободни, както си мислим и както искат хората да бъдат медиите. Все пак съществува цензура. Някои го наричат автоцензура или друг вид цензура, но общо взето се надявам в това отношение да се подобрят медиите за едно по-коректно информиране не само на малцинството, на всички хора.”, сподели още Любен Григоров.

Виж също...

Loading...