Политици от високите етажи на властта, курбан за здраве и архиерейска литургия за обновлението на манастира в Лева река – СНИМКИ

Областният управител Ирена Соколова присъства на архиерейска литургия по повод обновяването на манастира “Свети Четиридесет мъченици” в трънското село Лева река, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Заедно с нея церемонията уважиха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, кметовете на Трън и Перник Цветислава Цветкова и доктор Вяра Церовска, множество духовници, миряни и гости.

Водосвет за здраве в двора на Леворечкия манастир отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Той отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората търсещи духовно уединение, молитва и смирение. По повод празника бе раздаден осветен курбан.

Министър Порожанов също не скри задоволството си от всички дейности реализирани по рехабилитацията на манастира и прилежащите му части.

Припомняме, че благодарение на европейско финансиране, осигурено по Програмата за развитие на селските райони и със съдействието на областния управител на Перник, обителта в Лева река бе възродена. Дворът и е изцяло благоустроен с алеи, беседки и засадени растителни видове, а сградата на манастирския конак е възстановена и готова за приемане на посетители.

С нов дренаж е и храмът, който претърпя обновление и отвътре. Уникалните стенописи са добре запазени и съхранени. Проектът е на стойност близо 645 000 лева. Архитект на обекта е Мариета Браделева.

Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Свети Четиридесет мъченици” някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11 век.

Разгледайте снимки от обновяването на манастира в село Лева река:

[maxgallery id=”36246″]

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...