Съдът реши: 1 500 лева глоба дължи работодател в Трън за това, че наема хора без трудов договор

На 15 март 2019 година Административен съд-Перник постанови, че през миналата година Инспекцията по труда правилно е издала наказателно постановление на „Румасия“ ЕООД. Фирмата ще трябва да плати 1 500 лева глоба за нарушение по член 62, алинея 1 от Кодекса на труда. Тази разпоредбата на закона гласи: „Трудовият договор се сключва в писмена форма“, предаде репортер на Zapadno.com.

Глобата е наложена след проверка на Инспекцията по труда, но веднага е била обжалвана в Районен съд-Трън. Местният съд е оправдал фирмата и е отменил глобата от Инспекцията. Контролният орган обаче е обжалвал на следваща инстанция в Перник. Решението на Административен съд-Перник е окончателно и гласи, че потвърждава наказателно постановление, с което е наложена имуществена санкция в размер на 1 500 лева.

От доказателствата по делото съдът е установил, че на 16 май 2018 година лицето Х. В. е работила като барман в кафе-аперитив, находящо се в град Трън, без да е сключен трудов договор между нея и работодателя. До този извод се стига на база попълнена декларация от барманката и проверка от Инспекция по труда. При проверка на място не е бил представен трудов договор от работодателя, нито е представен по-късно в дирекция „Инспекция по труда“. Освен това не е имало регистриран трудов договор и в системата на Национална агенция за приходите, което е задължително за всеки договор. Всичко това е било отразено в акта за установяване на нарушение и представител на работодателя го е подписал без възражения.

След като собственикът на заведението обжалва акта за нарушение в Районен съд-Трън, в хода на делото представя документи, заради които местният съд го оправдава и отхвърля глобата. Но при повторната проверка на съда в Перник става ясно, че е бил представен трудов договор, според който барманката е започнала работа в деня на проверката. Показанията на свидетели от своя страна сочат, че жената е работила дни преди датата на проверката и датата на договора. Предвид всичко това съдът намира, че представеният трудов договор е съставен след извършването на проверката от служителите на Инспекцията по труда и е сключен със задна дата.

Кодексът на труда регламентира законодателно отношенията между работодатели и ангажирани от тях лица. Според закона отношенията, свързани с предоставянето на работна сила са трудови и за уреждането им се сключва трудов договор, чиято форма за действителност е писмената. В конкретния случай между барманката и работодателя трудов договор не е бил сключен, поради което е налице нарушение. Санкцията за подобно нарушение може да е в размер от 1 500 лева до 15 000 лева. Съдът потвърждава, че Инспекцията по труда правилно е определила в конкретния случай глобата да бъде 1 500 лева.

Виж също...

Loading...