Имената на 26 български патриоти посрещат туристи край Ждрелото на река Ерма – СНИМКИ

Паметната плоча на Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“ беше официално открита по-рано днес. Монументът е поставен в парка на Ждрелото на река Ерма и свидетелства за 26 български патриоти, които са загинали в борбата за връщането на Западните покрайнини към България, предаде репортер на Zapadno.com.

Историческата паметна плоча беше открита с няколко изпълнения на хор “Аве Музика” от София, а представители на национално дружество “Традиция” заеха пост пред монумента. В началото бяха представени факти и сведения, свързани с отделянето на българските територии към Сърбия, както и учредяването на Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“. “Официално ВЗРО е създадено през 1928 година, месец декември. Но документите за създаването на организацията са подготвяни още от 1924 година от големия българин Тодор Александров. След неговото убийство ВЗРО работи в тясна връзка с ВМРО и с неговия безспорен лидер Иван Михайлов – Ванчето, който оказва много голяма помощ на ВЗРО като дава оръжие, пари на организацията и много опитни военни инструктори. Организацията е много стегната, изготвя се и печат на организацията. А името на организацията – “Въртоп” произхожда от едноименния планински връх, който се намира край Власинското езеро, където през Първата световна война нашата славна български армия разбива сръбските войскови части и тогава върхът Въртоп става символ на българската победа.”, разказа в словото си Димитър Колев от ВМРО. Сред гостите на събитието бяха кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, представители на ВМРО и заместник-председателят на Общински съвет-Перник Милан Миланов. Сред речите на официалните гости бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча.

На паметната плоча са изписани имената на: Иван Гьошев, Асен Николов, полковник Сокол Алексиев, Емануил Попдимитров, свещеник Апостол Иванов, Любомир Янакиев, Асен Северинкин, Евтим Ташов, Георги Спанчевски, Тодор Петров, свещеник Кирил Любичев, Райко Рангелов, инженер Марко Атанасов, Симо Ганов, Иван Томев, Виден Георев, Нацко Илиев, Захари Янакиев, Васил Цветков, Гаврил Иванов, Димитър Гранджов, Гица Гигов, Константин Велков, Стана Златкова, Младен Таков и Крум Гопов. В края на монумента е изписано изречението: “Ние знаем висотата на раждането им, не знаем величието на смъртта им!”. Вътрешната западнокрайска революционна организация „Въртоп“ е учредена на 16 декември 1928 година. Организацията се е борила за връщането на българските територии, които са преминали в Сръбско след подписването на Ньойския договор.

Плочата е изработена от каменоделеца, заместник-председател на Камарата на каменоделците и занаятчиите в България и общински съветник в София Димитър Антов. Сред творбите на Димитър Антов са пиедестала на статуята на цар Самуил в София, паметник на генерал Иван Колев в Добрич и паметник на Васил Левски в град Драгоман.

Виж също...

Loading...