Паметникът-костница “Слишовска могила” в Трънско вече е с установен военен статут

Паметникът-костница “Слишовска могила” в трънското село Слишовци вече е с установен статут. Монументът е получил статут на “военен паметник” и официално фигурира в регистрите на военните паметници, паметни плочи, морени и възпоменателни надписи за област Перник, които наброяват близо 100, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец февруари тази година се проведе заседание на Областна комисия “Военни паметници”, на което беше взето решение да бъде извършена проверка относно статута на паметник „Слишовска могила“. Комисията заседава във връзка с подета инициатива на дружествата „Трънски глагоръц“ и Трънско-културно просветно дружество „Руй“ за реновация на паметника в село Слишовци.

От Община Трън са извършили необходимите действия за регистрация на паметника като военен. След процедурата монументът е добавен в регистъра на военни паметници, които се намират на територията на община Трън. Това поясни секретарят на Областна комисия “Военни паметници” и главен специалист “Отбранително-мобилизационна подготовка” Петко Петков. Той отбеляза, че когато е започнал работа в тази сфера регистрираните военни паметници в региона са били около 40, а в момента са 98.

Паметникът-костница “Слишовска могила” е изграден в памет на загиналите антифашисти в периода 1923 – 1944 година и военнослужещи в Българска армия през Втората световна война в периода 1944 – 1945 година. Той е публична общинска собственост на Община Трън с акт № 97 от 31 март 2011 година. Монументът е открит през 1972 година, но няма данни за проектанта и изпълнителя му. Застроената площ е 128 квадратни метра, а максималната височина е 38 метра. В приземния етаж е обособено помещение за тленните останки на загиналите. Във фоайето на приземния етаж пък е поставен „вечен огън“. На лицевата част са монтирани 18 броя мраморни плочи с имената на 266 загинали, пише в анкетната карта за паметника.

Паметникът е изоставен в продължение на десетки години и вследствие на липсата на текуща поддръжка и влиянието на атмосферните процеси са констатирани редица повреди, особено в обсега на площадката около паметника. На места са изпадали облицовъчните плочи, има повреди по строителната конструкция, причинени от появила се растителност, периодично редуване на навлажняване, замръзване и изсъхване на материала. Актуалното състояние на конструкцията на паметника като цяло е добро, ако се отчете липсата на поддръжка и неблагоприятното въздействие на атмосферните влияния. Без предприемане на неотложни мерки за осигуряване на нормална и безопасна експлоатация на обекта бъдещето на паметника е под въпрос, гласи описанието на монумента.

Виж също...

Loading...