Съдия Петър Симеонов: Отбелязване на 140 години от учредяването на Районен съд-Трън ще има, хората също могат да съдействат

През 2019 година Районен съд-Трън ще отбележи 140 години от учредяването си. Председателят на Районния съд съдия Петър Симеонов е категоричен, че честването на годишнината ще се проведе, въпреки отказа на Висшия съдебен съвет да отпусне представителни средства за събитието, предаде репортер на Zapadno.com.

Съдът в Трън е създаден през месец юни 1879 година като Околийски и е обхващал част от сегашна Република Сърбия. Отбелязването е насрочено за 7 юни, като програмата все още е в процес на доуточняване. “Спряхме се на тази дата, защото през този месец с Указ на Фердинанд е създаден съда в град Трън, пък и съобразявам с това, че в средата на юли съдебната система излиза в съдебна ваканция. Това е една добра дата за честване на тази кръгла годишнина, която наистина е сериозна – 140 години.”, каза съдия Петър Симеонов пред репортер на Zapadno.com.

Намеренията на ръководството на съда е да се открие изложба и издаване на книжка свързана с историята на институцията в Трън. “Събираме архивни материали. Даже в тази връзка искам да използвам трибуната на вашия сайт и да призова граждани, които имат някаква история в личния си архив, сме отворени за тях.”, добави съдия Симеонов. Бивши служители или техни роднини могат да предоставят снимков материал, документи или да споделят спомени, свързани със съдебната институция, за да се допълни книжното тяло, което се подготвя за 140-годишнината на съда. Контакти за връзка със съда в Трън може да намерите като натиснете тук. Обмисля се в какъв формат да бъде предстоящата изложба за годишнината на съда, като идеите са да бъде постоянна или след време да се помести в местното читалище.

По темата за отказа за отпускане на средства от Висшия съдебен съвет за отбелязване на 140-годишнината, председателят на Районния съд в Трън каза, че още през годините се е водил спор дали е целесъобразно да се отпускат средства за годишнини. “Настоящият Висш съдебен съвет е взел принципно решение, че не следва да се уважават такива искания. Съобразявам се с решението на Висшия съдебен съвет и така ще организираме това събитие спрямо това, което имаме като представителни нужди. Имам уверение на кмета на Трън общинското ръководство да помогне с някакви материали. Отворен съм и за някоя фирма, която изяви желание на спонсорство срещу реклама на тази книжка. Въпросът и важното е да се почете за тези хора, които са били преди нас, а не толкова помпозността на това събитие. Важното е, че 140 години е имало, има и надявам се, че продължи да съществува Районен съд и въобще съд в град Трън, защото съм убеден, че той е необходим.”, поясни съдия Петър Симеонов.

Очаква се на годишнината да бъдат поканени личности от най-високите етажи на съдебната система, изпълнителната власт, бивши служители, свързани с работата на съда, както и председателят на съда в Сурдулица, Сърбия.

Виж също...

Loading...