Брезничанка спечели национален конкурс за есе и трогна с думите: Това, че съм от ромски произход няма да повлияе да реализирам мечтите си

12-годишната брезничанка Сийка Стоянова спечели 3-то място и парична награда от националния конкурс за есе на тема “Моят принос/мечта за силна България в обединена Европа”, който беше обявен от Постоянната ромска конференция, съобщиха за читателите на Zapadno.com здравният медиатор на община Брезник Даниела Захова.

Конкурсът за есе е бил посветен на Международния ден на ромите, който се отбелязва на 8 април. Участие в него са взели ромски младежи на възраст между 12 и 25 години, разделени в две възрастови групи. Всеки от тях е трябвало да опише в есето си своето предложение за развитие на България и Европа, включително и визия за развитие на ромската общност.

За първите три места е предвиден награден фонд в рамките на 3 000 лева. На 10 от участниците, които имат потенциал да превърнат есето си в инициатива, ще се предостави възможност да пътуват в Германия и да я доразработят с едни от най-добрите експерти. Разходите свързани с пътуването са осигурени от организаторите на конкурса.

Постоянната ромска конференция се е провела през изминалите почивни дни в столичния хотел “Рамада”. Брезничанката Сийка Стоянова гордо е представила Брезник на конференцията със своето есе, което може да прочетете по-долу. Нашето момиче е възпитаничка на средно училище “Васил Левски” в Брезник и е сред активните млади хора в града.

Моят принос мечта за силна България в обединена Европа „Включително и визията за развитието на ромската общност„

Казвам се Сийка и съм на 12 години. Живея в малък град, но имам големи мечти. Мечтая как ще стана известна актриса, как ще покоря цяла Европа. Но въпросът е как това да не остане мечта. Затова съм решила, като за начало да наблегна на училището. Да не позволявам това, че съм от ромски произход да влияе на реализирането в живота. По дрехите посрещат, а по ума изпращат.

В България има много умни и талантливи деца, които се нуждаят от подкрепата на родители и учителите си, за тяхното правилно реализиране в живота, без значение от етноса, ние всички сме еднакви.С правилната насока ще покорим не само Европа, но и целия свят. Както е казал Сефан Стамболов и е написано на сградата на Народното събрание ”Съединението прави силата„ .Затова аз мисля, че трябва да се подкрепяме и да бъде ме единни. Когато видиме, че някой е умен и има идеи не трябва да убиваме желанието му. Наскоро четох в една статия в интернет, когато Валя Балканска изпяла песента ”Излял е Дельо хайдутин„ пред американците, те се изправили на крака пред нашата малка България, до днес тази песен се рее в Космоса. Аз пиша стихове и те са доста, които са посветени на нашата мила страна България.

Моята родина

Тук ще порасна, тук ще угасна
в моята страна моята България.
За нея ще пея в нея живея
тук е тя моята България.

Българьо родино мила
цял живот ми даваш сила
ти си моята държава с история
пълна със слава.
Държава моя аз цял живот
ще бъда твоя.

Дори и в Европа да замина в теб
пак радост ще има.
И макар, че те оставих светлината
твоя не забравих.

И дори в Европа да замина
аз имам едно сърце, една душа
и една родина.

Искам да благодаря на моята начална учителка Савка Борисова и най-вече на моите родители за това, че вярват в мен и ме подкрепят. С тяхна помощ аз съм едно силно и уверено в себе си дете, което знае целите в живота си и се опитва да реализира мечтите си.

Автор на есето: Сийка Стоянова

Снимка: Личен архив

Виж също...

Loading...