Сурвакарската група на Долна Секирна ще участва в гала-концерта на международния фолклорен фестивал “Врачанска пролет”

Сурвакарската група при народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна ще вземе участие в 13-тото издание на международния фолклорен фестивал “Врачанска пролет” в град Враца, съобщиха организаторите на събитието.

Фестивалът ще се проведе в дните от 19 до 22 април. Сурвакарската група ще участва в гала-концерта на културната проява на 20 април от 18:00 часа в градската концертна зала на Община Враца, както и в дефилето на 21 април. Преди гала-концерта всеки ще може да си направи снимки със сурвакарите, поясниха организаторите.

В предстоящото събитие участие ще вземат над 400 танцьори от състави от Молдова, Албания и България, както и специални гости от “Очарователните рози на Архипелага” – състав за индонезийски танци при Посолството на Република Индонезия в страната ни. Единствените участниците, които ще представят сурвакарската традиция на празника ще бъде групата от Долна Секирна. Сурвакарската група от Брезнишко ще гостува за втори път във Враца. През 80-те години на миналия век, сурвакарите на Долна Секирна са показали магията на Сурова пред врачани и гости на града.

Снимка: Богомил Савов – архив

Виж също...

Loading...