Ученици-пътешественици от Брезник се срещнаха с православието и пра-правнук на човека положил първия камък за градежа на Църногорския манастир

Ученици от средно училище “Васил Левски” в град Брезник посетиха Църногорския манастир „Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци. Посещението на манастира е част от обиколка на забележителностите в региона, в която се включват ученици от клуб “Пътешествие из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и клуб “Ценности и училище” с ръководител Вероника Валериева, а пътуванията се осъществяват със съдействие на мината в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Учениците-пътешественици, ръководителите им, както и директорът на училището Емилия Вълова, бяха посрещнати в светата обител от брат на манастира. Духовникът заведе гостите в стария храм на манастира, където им разказа за обителта и православието. “Намирате се в старата църква на Църногорския манастир, посветена е на светите лечители безсребърници Козма и Дамян – когато са лекували не са взимали пари и затова са безсребърници.”, разказа братът на манастира и отбеляза подробност от визията на иконостаса в храма.

Манастирът е изграден в края на 11-ти и началото на 12-ти век. “Единственото, което е запазено, освен старият храм, е и старата част, хотелска. В момента там настаняваме певци за бдения, гости за големи Богослужения. По някой път даваме и нощувки на хора. Пригодена е във вид, който да позволява такива условия. Всичко друго е подновено. От 2008-2009 година започва реставрацията на манастира изцяло от доброволни дарения на хора, които го посещават. Впоследствие вече господин Борисов посещава манастира (бел. ред. министър-председателят Бойко Борисов) и решава да помогне и държавата, като допринесе с всичко онова, което виждате отвън – това е кулата, новата част, нов храм, параклиса, аязмото – то е съществувало от едно време, но сега е пригодено като молитвено място. Преди около 2 месеца храмът беше осветен наново, направи се обновление. Човекът, който реставрира стенописите и направи новите на новия храм, е от Перник, наш приятел. Има разбира се още какво да се направи, но пък сега чакаме за това нещо дарители.”, каза братът от манастира.

Заедно с младите гости на светата обител беше и 88-годишният Петър Божков от село Гигинци. Той е пра-правнук на Алекси Стефанов, който е дарил имоти за изграждането на манастира и е положил първият камък за градежа. Затова ктиторът Алекси е изобразен в старата църква на обителта. “Манастирът е правен на доброволни начала от селото. Първоначално манастирът е бил на 2 километра в една местност “Китка”, обаче турците са го опожарили и после са го пренели тука. Те така е било! А е бил горе на самия връх, местността се вика “Китка”.”, разказа Петър Божков и добави, че преди съдействието на Бойко Борисов, манастирът е бил изоставен и дори се е използвал за приютяване на селскостопански животни. Родственикът на Алекси Стефанов беше заедно с неговия внук Пепи Божков и племенницата на Пепи – Михаела.

Пътешествениците посетиха и другите сгради на светата обител, като най-голям интерес предизвика кулата с камбаните, където децата се запознаха и щрихи от историята на манастира чрез фотографии и документи, подредени в изложба. Вълнение в посетителите предизвика и възможността да ударят камбана до новия храм.

Посещението завърши с постен обяд в трапезарията на манастира, където 88-годишният Петър Божков разказа спомените си от Втората световна война, както и за участниците от село Гигинци. Около 30 гигинчани са взели участие във войната, като сред тях е и братът на Петър Божков. “Аз съм бил 12 – 14-годишен кога стана Втората световна война и тука пасем всички крави. Най-старият ми брат работеше в София, готвач в “Александровска” болница.”, спомни си възрастният гигинчанин и добави, че брат му заминал за фронта без повиквателна, но воден от съобщение във вестник и по собствено желание. За съжаление брат му загива във войната. Вестта за смъртта му се приема тежко от неговото семейство, като най-много страда майка му.

Възрастният жител на Гигинци си спомни и как бомбардировачи са прелитали над района, посока София. Годините в онова време са били тежки, тъй като не е имало нито внос, нито износ от страната. Всеки се е препитавал, както може. Хлябът на масата в семейството на Петър Божков бил от брашно от овес, а обувките им били дървени, спомни си още 88-годишният гигинчанин.

Освен за живота по време на Втората световна война, учениците научиха малко повече и за духовното значение на Великден и Цветница от брата на светата обител. Духовникът разказа и как е имал честта да се доближи до благодатния огън в Йерусалим и пожела същото на всички присъстващи. Накрая част от гостите помогнаха в почистването на трапезарията след постния обяд.

Виж също...

Loading...