Проверка на РИОСВ установи, че на депото за отпадъци край град Трън няма нарушения

Експерти на Регионална инспекция по околна среда и води-Перник са установили, че на бившето депо за битови отпадъци в местността “Мечи дол” край град Трън няма нарушения. Това става ясно от отговор на Инспекцията след отправено запитване от Zapadno.com.

На 12 март тази година обективът на Zapadno.com засне как камион изхвърля растителни отпадъци примесени с битови такива на бившето сметище в община Трън. Тогава кметът на Община Трън Цветислава Цветкова каза, че на сметището се карат растителни отпадъци, които са събрани от улиците в града и са натрупани вследствие пролетно почистване на дворове. “Това са изсъхнали дървета от почистване на дворове, които хората изхвърлят на тротоарите. Даже пред детската градина, може и да сте заснели, имаше един куп – хората са си почиствали храсти в двора. Просто това нещо го изкарваме горе, защото знаете, че дървесината ще се разложи, няма да има никакъв проблем. Но битовите отпадъци – всичко се кара в Перник, ето ги констативните протоколи.”, отбеляза кметът тогава, но и видя снимките, които обективът на Zapadno.com засне. “Явно това е било затрупано в самата стърготина и те като са го натоварили по принцип нали се сещате, че няма как да го отделят в контейнера. Затова се е получило.”, коментира Цветислава Цветкова купчината растителни отпадъци примесени с битови. Прочетете още по темата в публикацията: Изхвърлят ли се битови отпадъци на бившето сметище край Трън? – СНИМКИ.

В интерес на безопасността на природата в района край бившето депо за битови отпадъци, Zapadno.com подаде сигнал със снимките до Регионална инспекция по околна среда и водите-Перник. Точно след 1 месец от Инспекцията отговориха, че с писмо от 19 март сигналът е бил препратен за предприемане на действия по компетентност на кмета на Община Трън. “След извършената проверка на място от експерти на РИОСВ-Перник, обективирана в констативен протокол от № 191/09.04.2019 г., е получен и писме отговор от Община Трън. При извършения оглед на място при проверката е установено, че площта на депото е подравнена и запръстена. Не са налични купчини с отпадъци, не е установено замърсяване с отпадъци на достъпа до депото. Обектът не е ограден, налична е табела с текст, забраняващ изхвърлянето на отпадъци. Към момента на проверката не е установено нарушение на заповедта на директора за закриване на депото.”, поясниха от Регионална инспекция по околна среда и води-Перник.

От писмото на Община Трън до Инспекцията става ясно, че общински служители са извършили проверка на депото във връзка с подадения сигнал, при която не е констатирано наличие на изхвърлени отпадъци.

В края на месец март камион блокира входа към бившето депо за битови отпадъци край Трън с купчина с изрязани клони. Тогава от общинската администрация поясниха, че мярката се предприема с цел да не се използва сметището за изхвърляне на отпадъци. Прочетете още по темата в публикацията: С преграда от клони ограничиха достъпа на превозни средства до бившето депо за битови отпадъци край град Трън. Към днешна дата са поставени и табели на депото.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...