Българският език в 6 села, които са били част от Трънско, а сега попадат в Сърбия, вече е официален

В новият статут на Община Бабушница е предвидено българския език да бъдат в официална, служебна употреба в шест населени места в общината, в които повечето от жителите са българи по националност, пише вестник „Ново Братство“, цитиран от сайта far.rs.

Селата, в които е предвидено българският език да бъде официален са: Звонци, Берин извор, Вучи дел, Ракита, Ясенов дел и Нашушковица. Според преброяване на населението от 2011 година, хора с българска националност преобладават в посочените села. Демократичната партия на българите задвижи процедура през декември 2017 година, с която в горепосочените шест села българския език да получи статут на официален, служебен език. Партията има голямо влияние сред българите от този край. Комисията, която изготви новия статут на Община Бабушница, прие предложението. Междувременно зелена светлина за приемане на новия статут дадоха и тамошният Изпълнителен Общински съвет. В края на миналата година, последва положително мнение по въпроса и на Общински съвет, пояснява още печатното издание “Ново Братство”.

Селата Звонци, Берин извор, Вучи дел, Ракита, Ясенов дел и Нашушковица са част от някогашната Трънска околия, от която през 1919 година са откъснати тези и още над дузина села. Границата разделя селата Петачинци, Стрезимировци и Врабча на две части, които попадат и в Република България, и в Сърбия.

Виж също...

Loading...