Чрез инвентаризация в цялата страна проверяват има ли и колко са виртуалните животни във връзка с приема по директните плащания

Българската агенция по безопасност на храните и практикуващите ветеринарни лекари извършват инвентаризация на животните в стопанствата в цялата страна. Това обяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Янко Иванов по време на среща със земеделски производители. Целта на проверките е да стане ясно има ли и колко са виртуалните животни във връзка с приема по директните плащания за Кампания 2019 година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Системата трябва да се изчисти от такива практики, категоричен беше заместник-министър Янко Иванов. По думите му проверките и инвентаризацията ще продължат, защото трябва да има яснота и по-добър контрол. По време на проверките във фермите ще бъдат гледани и  паспорти, ветеринарномедицински свидетелства на животни и отразяването им в Интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храни – ВетИС. “Трябва да има справедливо и ефективно разпределение на средствата, които се дават на животновъдите.”, каза още той.

Сред основните цели на Министерство на земеделието, храните и горите е Общата селскостопанска политика след 2020 година по отношение на директните плащания да не претърпи кардинални промени, увери земеделските стопани доктор Янко Иванов. По-голям фокус ще има върху малките и средни земеделски стопанства.

Виж също...

Loading...