За първи път брезнишкият танцов клуб “Калина” ще се качи на сцената на фестивала “Приятели чрез танца” в Перник

Танцов клуб “Калина” към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще вземе участие в предстоящия фолклорен танцов фестивал “Приятели чрез танца” в град Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Танцовата формация от Брезник ще се изяви във фестивала за първи път. Поканата за участие е дошла от организаторите на събитието, поясни ръководителят на танцовия клуб Милена Иванова. Танцьорите от танцов клуб “Калина” ще се представят на сцената на “Приятели чрез танца” с две хороводни изпълнения. Единият танц ще бъде Петрунино хоро от Шопска област, а другият – Щеркольовата от Тракийска област.

Часът на участието на формацията от Брезник ще бъде определено чрез жребий, който ще се изтегли в същия ден. Брезнишките танцьори ще се включат и в дефиле, както и общо хоро преди началото на изпълненията на сцена. Концертната програма ще се проведе пред Двореца на културата, а при неблагоприятни метеорологични условия – в залата на Общинския младежки дом в Перник.

В тазгодишното шесто издание на фестивала “Приятели чрез танца” ще се изявят близо 350 участници от любителски фолклорни състави от София, Пазарджик, Сандански, Дупница, Брезник и други населени места. Организаторите имат задължително условие за участие. То гласи, че съставите трябва да могат да играят характерните за Граово хора – Граовско, Четворно, Сватбарско и други.

Виж също...

Loading...