Правителството актуализира средствата за безвъзмездно ползване на учебници и учебни комплекти за 3-ти и 4-ти клас

Правителството прие промени в нормативите за осигуряване за безвъзмездно ползване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти. Така ще се актуализират средствата за учебници и учебни комплекти за 3-ти клас и за 4-ти клас, съобщиха от правителствената информационна служба.

Те предвиждат: за ученик в 3-ти клас – 95 лева, от които 36 лева за учебни помагала, и за ученик в 4-ти клас – 103 лева, от които 39 лева за учебни помагала. С тази актуализация на нормативите ще се осигурят за безвъзмездно ползване по един учебник или учебен комплект по всеки общообразователен учебен предмет за всеки ученик от 1-ви до 4-ти клас. През 2016 година правителството прие промени в нормативите за осигуряване за безвъзмездно ползване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти.

В новите учебни програми за 3-ти клас и за 4-ти клас, утвърдени след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование, се въведе нов общообразователен учебен предмет „Компютърно моделиране“. През 2018 година бяха одобрени новите учебници и учебни комплекти за 3-ти клас, включително и учебници по компютърно моделиране. През настоящата година са в процес на оценяване и одобряване проектите на нови учебници и учебни комплекти за 4-ти клас, в това число и учебни комплекти по компютърно моделиране, които ще бъдат използвани от учебната 2019/2020 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...