Деца осъдиха учителката си да заплати парична глоба по време на симулативен процес в Районен съд-Брезник

Ученици от началните класове на средно училище “Васил Левски” бяха гости на Районен съд-Брезник по време на инициативата “Ден на отворените врати”, която се проведе през днешния ден под надслов “Съдът отвътре”. Децата са направили добро впечатление на съдебните служители, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на посещението си в Районния съд, младите гости са имали възможност да разиграят симулативен процес. Обвиняем в процеса е била учителка, която впоследствие е била осъдена да заплати парична глоба. Симулативният процес бил с характер на гражданско дело и се провел по желание на учениците. Освен в съдебната зала, децата са имали възможност да разгледат и ареста, който събудил голям интерес в тях. Посещението им е било белязано и с множество въпроси, които отправили към съдебните служители. Учениците са проявили интерес към няколко професии, свързани със съдебната система. “Доколкото разбрах по-голямата претенция е към адвокатската, защото гледат сериали, запознати са с нещата как се развиват. Малко от тях искаха да стават съдия, повечето – прокурори.”, сподели председателят на Районния съд съдия Веселин Хайдушки.

Децата са споделили и впечатления от отбелязването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. “Говориха доста с почитание към съда като институция. Имаха интерес коя от страните на коя банка застава, къде стои подсъдимият, къде стоят адвокатите. Беше им обяснено, че ищцовата страна стои отдясно на съдията, погледнато от негова страна. Ответникът от другата страна, средната банка е за разпит на свидетели. Там дава обяснения и подсъдимият.”, поясни още съдия Веселин Хайдушки.

Посетителите са получили брошури и Конституцията на Република България, които Висшия съдебен съвет е предоставил за инициативата. Денят на отворените врати се провежда ежегодно в определен от самите съдилища ден. Целта е гражданите да се запознаят с дейността на съдебната институция.

Виж също...

Loading...