Увеличаващата се група пътешественици от Брезник видя Лудото дърво край Красава и се докосна до храм-кладенеца при Гърло

Ученици от клуб “Пътешествие из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и клуб “Ценности и училище” с ръководител Вероника Валериева към брезнишкото средно училище “Васил Левски” се докоснаха до Лудото дърво край село Красава и мегалитния храм-кладенец при село Гърло, научи Zapadno.com.

При поредното си пътешествие, учениците се запознаха с Лудото дърво, което се намира край брезнишкото село Красава. “Заедно с учениците от СУ „Васил Левски“ тази седмица го посетихме с помощта на отзивчив водач от село Красава. Госпожа Нели Асенова ни разказа за историята на името на селото и неговото минало.”, съобщиха от мината в Брезник, която съдейства за пътуванията с безвъзмездно предоставяне на транспорт. Някога в Красава имало едно единствено дърво разположено на върха на хълм. Но през времето, когато било само това единствено дърво там горе, един турчин се качил и започнал да го сече. Докато удрял с брадвата, един клон го ударил и турчинът се търколил чак на един километър от там и умрял. Затова дървото се нарича “Лудото дърво” и когато духа вятър се чува неговото бучене и ударите на клоните му. Там, където легендата разказва, че се е търколил турчина, има чешма за напояване на добитък, гласи местна легенда.

След посещението на Лудото дърво, групата се отправила към мегалитния храм-кладенец при село Гърло. На древното място всички са научили повече информация за това как е бил открит. Храм-кладенецът е археологически обект, открит при разкопки през 1972 година. Съществуват различни теории за неговото датирани и предназначение. Тъй като до момента няма систематични научни изследвания, културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични. “Пътуването ни из етнографията и природата на Граово продължава. Радостни сме, че групата ни всеки път е все по-голяма!”, споделиха още от мината в Брезник на Фейсбук страницата си.

Снимки: Трейс Рисорсиз ЕООД – Проект Брезник

Виж също...

Loading...