Секретарят на читалището в Брезник: Най-голямата гордост е, че можем да използваме големия салон и през студените месеци

Петима са новоприетите членове към читалищното настоятелство на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Те са приети на провелото се наскоро редовно годишно отчетно-изборно събрание, предаде репортер на Zapadno.com.

Новите попълнения в настоятелството на читалището са Милен Миланов, Калинка Иванова, Пирина Пиринчева и Аниела Асенова. В Проверителната комисия също има нов член, който е Иван Петров. Председател на читалището остава Емилия Алексова. Членовете на читалищното настоятелство в Брезник наброяват близо 180 човека.

На събранието е бил отчетен 3-годишен период на мандата. Сред значимите аспекти, които са се случили в читалището през тези 3 години е пригодяването на големия салон за използване и в студените месеци, поясни секретарят на читалището. “За мен най-голямата гордост е, че най-после успяваме да ползваме големия салон и през студените месеци. Благодарение на Община Брезник, общинското ръководство – лично на кмета и с финансовата подкрепа на “Трейс Рисорсиз”. Имаме модерни радиатори от конвекторен тип. Този сезон успяваме.”, каза секретарят на читалището Пейчо Панов и добави, че малко читалища могат да се похвалят с това.

Посоката, която е зададена за следващите 3 години е да се продължава с разширяването на дейността на читалището. “Мечтата ми е да има повече млади хора, но за съжаление демографската криза и при нас съществува. Винаги съм го казвал – от 2 училища в град Брезник имаше 3 000 ученици преди 15 години. В момента има само едно с 360 деца. На тоя фон самодейците в читалището плюс езиковата школа разбира се, са от порядъка на 180, което като процент не е никак малко. Друг е въпросът, че много самодейки участват в няколко форми.”, каза още секретарят на читалището.

От 2018 година читалището в Брезник фигурира в Търговския регистър, което е проблем за институцията, но и за всички останали такива, тъй като това е ново начало. “Учиме се. В момента това работя. Подготвяме необходимата документация за пререгистрация.”, добави още Пейчо Панов.

Виж също...

Loading...