Кът с паметна плоча за Симо Соколов, пейки и табло ще бъде обособен при разклона за трънските села Врабча и Проданча

Паметна плоча на капитан Симо Соколов се очаква да бъде поставена край местността “Секирица”, до чешмата при разклона за трънските села Врабча и Проданча. Инициативата е част от отбелязване на 140-тата годишнина от Освобождението на Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

В района при старата чешма ще бъде обособен кът за отдих с пейки, информационно табло и паметна плоча за капитан Симо Соколов. “До чешмата ще бъде, като предстои да бъде почистено мястото. Предвиждаме да сложиме 2-3 пейки, за да могат туристите, които спират, да починат. Ще има и едно табло, която няма да е много голямо, тъй като не разполагаме с много средства, на което ще бъде описано по-подробно за Симо Соколов.”, каза кметът на Община Трън Цветислава Цветкова и добави, че хората не знаят много за него. Идеята за поставянето на паметната плоча е на Ивайло Шопски от пътуващо читалище “Бащино огнище” и доктор Николай Илиев.

Паметната плоча ще бъде открита на 8 май, когато в Трън ще се проведат и други инициативи за отбелязването на годишнината. Сред предвидените събития е съвместна изложба между Община Трън и Държавен архив-Перник. “За там сме подготвили няколко табла, за които ще бъде изнесена доста информация. Пътуващото читалище “Бащино огнище” ще бъде също с изложба тук.”, каза още Цветислава Цветкова. Изложбите ще бъдат в центъра на Трън, където ще бъде изнесен и концерт на оркестър “Шевица”.

Виж също...

Loading...