Млади трънчани научиха за делото на Григор Василев от Трънско, който пръв е положил основите за опазването на биоразнообразието

Григор Василев от трънското село Радово е основоположникът на честванията по повод опазването на биоразнообразието на планетата. За неговото дело са научили ученици от трънското средно училище “Гео Милев” по време на отбелязване на международния ден на Земята, който се чества днес, съобщиха за Zapadno.com местното читалище.

Домакин на събитието е било народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, където е бил подреден контрастиращ макет, свързан с тематичния ден. Децата са научили и интересна подробност, свързана с Трънско, която директорът на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев им е разказал. Роденият през 1883 година Григор Василев е човекът, който поставя началото на събитията, свързани с опазването на биологичното разнообразие на планетата ни. Той завършва право в София, след което се специализира в Женева. След Първата световна война активно взима участие в българския политически живот. Става част от Демократическата партия. През 1929 година е назначен за министър на земеделието в правителството на Андрей Ляпчев. В живота си той е бил избиран 7 пъти за народен представител, разказа директорът на музея в Трън Ангел Динев.

На 14 декември 1930 година по негова инициатива се отбеляза Денят на българската земя. Григор Василев информира и колегите си в други страни за провеждането на такъв ден. Неговата инициатива е имала за цел да съхрани разнообразието на Земята. Интересното е, че тази инициатива е изпреварила времето си, защото по онова време в Европа не е имало подобни идеи и намерения. Денят на българската земя е топло посрещната на международно ниво, като най-сериозното признание е фактът, че Григор Василев получава писмо от председателя на международната организация по земеделие, която е била базирана в Рим. В писмо си до Григор Василев, председателят на организацията пише силни и добри думи. Въпреки това делото на великия българин от Трънско и не се налага на международно ниво. Едва на 22-ри април 1970-та година САЩ започва отбелязването на международния ден на Земята, какъвто го знаем днес. Началото на това отбелязване е поставено тогава от САЩ, поясни още директорът на музея Ангел Динев.

Учениците от местното училище също са се представили добре като са изпълнили песни и рецитали. Освен това по време на събитието те призовали да не се изхвърлят отпадъци в природата и чрез макета показали как изглежда чистата земя и тази, която е замърсена.

Снимки: Борислав Славчев, НЧ “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...