Ателие за писани яйца отвори врати в град Брезник, където директорът на музея в Ихтиман предаде знания – ВИДЕО

Брезничани и гости на Брезник имаха възможност да се научат как се изработват писани яйца по технология, която се предава от поколение на поколение в Ихтиман. Ателието за изработване на причудливата украса по яйца отвори врати в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Директорът на Общински исторически музей-Ихтиман Велина Минева показа на доброволци как се изработват писани яйца. Специално за демонстрациите от Ихтиман бяха донесени писалки и цветен восък за желаещите да усвоят техниката. Велина Минева показа традиционна техника за изписване на яйца с геометрични фигури и растителни мотиви.

По време на демонстрациите директорът на музея в Ихтиман сподели, че школите за изписване на яйца в България са в няколко района – Велинград, Етрополе и Ихтиман. Характерно за изписаните яйца в Етрополе е, че се изобразяват само петлета и детелини, във Велинград – само растителни орнаменти, а школата в Ихтиман се отличава с изписването на геометрични фигури и растителни мотиви.

Вижте как се изписва яйца по техниката от Ихтиман и какво още разказа Велина Минева пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...