Спира се движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища в пиковите часове на 25 и 29 април

От 25 април, когато е последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, от 16  до 20 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ и апелираха шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на Агенция “Пътна инфраструктура”, главна дирекция „Национална полиция“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

• автомагистралите;

• път I-1 село Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – Софийски околоврестън път в посока София;

• път I-1 – от Благоевград до ГКПП „Кулата“;

• път I-4 пътен възел „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

• път I-5 Русе – Велико Търново;

• път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;

• път I-9 Варна – Бургас;

• път II-18 Околовръстен път на град София;

• път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 29 април (понеделник) от 14 часа до 20 часа. Забраната не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение от 10 часа в четвъртък (25 април), до 10 часа на Великден (28 април), ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“. От 10 часа на 28 април до 10 часа във вторник (30 април), когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е по-лесно предвижване в пиковите дни и часове в участъците с ремонт на двете магистрали. Обновяването на съоръженията, изграждани преди повече от 30 години, е наложително и трябва да бъде направено, за да се пътува след това много по-удобно и безопасно.

На автомагистрала „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите – при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти километър на автомагистралата. За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти километър на автомагистрала „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути:

  • пътен възел „Церово“ на автомагистрала „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – път II-37 (Пазарджик) – пътен възел „Пазарджик“ на автомагистрала “Тракия“;
  • пътен възел „Церово“ на автомагистрала „Тракия – път III-8402 (Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември) – път I-8 (Лозен – Звъничево – Пазарджик) – пътен възел „Цалапица“ на автомагистрала “Тракия“;
  • пътен възел „Калугерово“ – път III-803 (Динката – Драгор) – път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на автомагистрала “Тракия“.

На автомагистрала „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите  при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти километър (виадукт „Потоп“) и при 36-ти и 37-ми километър (виадукт „Коренишки дол“) от 10 часа в четвъртък (25 април), до 10 часа в неделя (28 април), ще има две ленти в посока Варна и една за София, а от 10 часа в неделя (28 април), до 10 часа във вторник (30 април), съответно две ленти за София и една за Варна.

На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“ движението се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи. След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност.

Две ленти в посока Бургас и Варна в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има и при следващите три почивни дни за Гергьовден. В края на празничните дни съответно ще има две ленти към София и една за Бургас и Варна.

В участъците с ремонт шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути. Алтернативен маршрут на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на автомагистрала „Хемус“ в посока Монтана и Видин – проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 29 април ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е автомагистрала „Люлин“.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на Агенция “Пътна инфраструктура” – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на телефон 0700 130 20 в Агенция “Пътна инфраструктура. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Виж също...

Loading...