Издадоха книга за трънския Пеев род по повод отбелязването на 140 години от Освобождението на Трън

Книга за видния трънски Пеев род ще бъде издадена по повод 140 години от Освобождението на Трън, които ще бъдат отбелязани на 8 май, предаде репортер на Zapadno.com.

Издаването на книгата “Знеполският Пеев род” се финансира от Община Трън, а материалите в нея се предоставят от Държавен архив-Перник. “Книгата е посветена на живота и делото на един от най-будните родове на България – трънският Пеев род. Основно за Пеевия род ще има информация.”, поясни кметът на Общината Цветислава Цветкова.

Държавен архив-Перник съхранява богат родов архив, известен като Знеполски Пеев архив или Родов фонд Пееви, регистриран под № 349 К. Когато се говори за този период от време напред изпъква личността на Тако Пеев от Трън. Той е син на Гиго Пеев от село Ярловци. Тако Пеев е с изключителни заслуги за развитие на просветното дело и национално-освободителното движение в Знеполието.

На 8 май ще се проведат и редица други събития, свързани с годишнината от Освобождението на Трън. Сред тях са откриване на паметна плоча на капитан Симо Соколов, изложба и концерт.

Снимка: Ивайло Шопски

Виж също...

Loading...