Общинските съветници се отказаха да изключват Брезник от списъка с курортите, високите данъци са отменени от съда

На своето заседание през месец март Общинският съвет на Брезник прие единодушно предложение на група съветници градът да бъде изваден от списъка на курортите в България. На заседанието си през месец април изненадващо предложението беше оттеглено и решението отпадна, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята на съветниците беше продиктувана от желанието да спестят по-високите данъци, които собствениците на второ жилище в курорт трябваше да плащат според изискванията на Закона за местните данъци и такси. Но само няколко дни след решението на Общинския съвет, Конституционният съд на Република България се произнесе, че по-високите данъци в курортите са противоконституционни и трябва да отпаднат от закона. С този мотив съветниците от местния мини парламент решиха да направят крачка назад и да анулират предишното си решение.

Иван Тинков от групата на БСП заяви по време на заседанието, че ако решението им остане в сила, действията на Общинския съвет няма да отговарят на закона и затова е по-разумно решението да отпадне.

Въпреки че Брезник е обявен за курорт през 1963 година и в момента е със статут на балнеолечебен курорт от местно значение, в града не се провежда организирано балнеолечение. Като единствен източник на балнеолечение може да се разглежда Желязната вода, а тя е твърде малко и достъпът до нея е свободен. Освен отпадналото утежнение за данъците в курорти, престижният статут на града носи на неговите жители и други по-високи такси.

Виж също...

Loading...