Общински съветник и историк от Трън апелира: Откраднатите и намерени 23 икони от храм “Света Петка” да се върнат на иконостаса

23 икони от иконостаса на храм “Света Петка” в град Трън липсват вече около 15 години. Иконите са били откраднати преди време, след което са открити, но все още не са върнати на иконостаса, който посреща миряните с празни дупки, предаде репортер на Zapadno.com.

Общинският съветник в Общински съвет-Трън и местен историк Кирил Марков апелира тези липсващи и намерени икони да се върнат в църквата. “Преди 15-ина години част от иконостасът беше ограбен – 23 икони. Доколкото знам от по-старите свещеници, делата са минали. Хванати са хората, имало е осъдителни присъди. Всичко е минало на всички инстанции. Единствено не са върнати иконите на храма. Доколкото знам се намират на съхранение в склад или на Пернишката Областна прокуратура, или към полицията, но знам че се съхраняват някъде. Имам желанието просто да повдигнем въпроса от наше име и от името на кмета.”, поясни Кирил Марков на последната сесия на Общински съвет-Трън. Предложението на общинския съветник и историк срещна подкрепа и от колегата му в Общинския съвет – Десислав Банков. Липсващите икони са от времето на Възраждането.

Кметът на Община Трън отговори, че общинската администрация ще направи каквото може, но отбеляза, че църковното настоятелство към храм “Света Петка” трябва да работи по въпроса. “Ще попитаме първо тях, дали не са правили постъпления за това нещо и дали иконите не са върнати и да се съхраняват някъде. А пък вече тяхно е правото. Знаете, че свещениците и настоятелствата имат пълни права върху храма и това, което е вътре. Така че ще се обърнем към тях. За нас не е проблем да напишем едно такова писмо, но е редно от тях да излезе питането.”, поясни кметът Цветислава Цветкова.

Председателят на църковното настоятелство към храм “Света Петка” отец Михаил Станкович каза, че не е запознат със случая, но ще съдейства за да се върнат иконите в светата обител.

Виж също...

Loading...