“Туризъм.БГ” по БНТ: Посетете няколко места в Брезнишко, ако сте тръгнали към Трън

Телевизионното предаване, посветено на българския туризъм “Туризъм.БГ” посвети цяло издание на забележителности в Трънско. В началото Сандра Петрова от предаването призова по пътя за Трън непременно да се посетят няколко места в Брезнишко, видя Zapadno.com.

“Има няколко места, които според мен непременно трябва да посетите. Едно от тях е Брезник.”, сподели Сандра Петрова. Сред забележителностите, които в Брезнишко могат да се видят са частица от мощите на Света Петка, която се съхранява в едноименната старинна църква в града. За почивка сред природата, туристите могат да се отбият на Бърдото, където е разположен минералния извор Желязната вода. “Ако имате 2-3 свободни часа, определено Брезник е много добра дестинация.”, добави водещата на предаването, което показа и други интересни места в региона, сред които Билинският манастир и мегалитният храм-кладенец край Гърло.

След кратка спирка в Брезнишко, екипът на предаването започна да показва интересните места в община Трън. Акцент беше поставен и на ханче “Парамун”, където освен да се нахрани човек, може да разгледа фотографии от региона или книги за Трънския край. В община Трън бяха показани някои от известните паметници и мемориали, сред които скулптурата на майстор Гига. Зрителите научиха и за рядка и интересна икона от 1791 година, която се съхранява в местния храм “Свети Николай”.

Водещата Сандра Петрова се докосна до тънкостите на Граовското хоро, което беше показано от самодейци в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Секретарят на читалището Емилия Миланова разказа и с какво се отличават Трънското хоро и трънският литак.

Кадри бяха показани и от други забележителности в региона – скалният параклис “Света Петка”, Музеят на Бусинската керамика в село Бусинци, Музеят на киселото мляко в село Студен извор, Ждрелото на река Ерма, храмовете край Горочевци и Лева река.

В студиото на предаването пък гостуваше авторът на “Трънски разкази” – Петър Делчев. С названието “край на крайностите”, авторът определи Трънско и поясни, че там няма средно положение.

Освен исторически, природни и духовни забележителности от Трънския край, бяха показани и местни традиционни ястия в къща в село Бусинци. В края на “Туризъм.БГ” беше показана една от разделените след Ньойския договор територии на Трънско. Запис от предаването ще може да видите като натиснете тук.

Виж също...

Loading...