Фото-документална изложба за Освобождението на Трън ще покаже борбите, просветното дело и присъединяването към Княжество България

Фото-документална изложба ще бъде подредена в центъра на Трън по повод отбелязването на 140-тата годишнина от Освобождението на града. Изложбата ще бъде показана в 13 табла, които Държавен архив-Перник е подготвил, предаде репортер на Zapadno.com.

На таблата ще бъде показан периодът от 1853-та до 1879-та година, когато Трън и Брезник са освободени от сръбската окупация, продължила 17 месеца след Освобождението на България. “В навечерието на Освобождението на град Трън със съдействието на пътуващо читалище “Бащино огнище” и Община Трън ще организираме събития, посветени на Освобождението. Част от събитията е фото-документална изложба, посветена на Освобождението на Трън.”, сподели началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева. За изложбата са използвани документи от родовия фонд Пееви и фонда на местния краевед доктор Николай Илиев, представени са и личности като Мисаил Байкушев, капитан Симо Соколов. “В последното табло е представен вече освободеният Трън с панорамна снимка от 1902 година и първият официално избран окръжен управител на района – Владимир Моромцев. Той е част от временното руско управление, но официално е избран от Учредителното събрание. Неговият избор е обнародван в първия Държавен вестник, който излиза в периода след учредяване на институциите.”, добави още началникът на Държавен архив-Перник.

В изложбата ще бъдат показани църковните борби, които са представени чрез местни свещеници, просветното дело, дейността на капитан Симо Соколов за освобождението на западните части, самото Освобождението и присъединяването на Трън към Княжество България. “През 1878 година се освобождават отделните части на българската държава, но Брезнишко и Трънско остават под сръбска окупация. Възползвайки се от факта, че руските войски навлизат откъм Плевен, сръбски военни части окупират Трънско, Брезнишко, Годечко и навлизат в пернишката котловина, почти до Батановци. За период от около 1 година трънското население, включително с брезничани, представени от Кота Кафеджийски правят неимоверни усилия да освободят и да присъединят тези части към освободеното Княжество България.”, разказа Станислава Георгиева от Държавен архив-Перник.

Изложбата ще бъде подредена в центъра на град Трън на 8 май, когато ще се проведат и редица други събития по повод 140 години от Освобождението на района.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...