Близо 34 хиляди фиданки на площ от 100 декара са залесени в Брезнишко след проведени 100 % санитарни сечи

Общо 33 800 фиданки от черен бор са засадени тази пролет на територията на “Държавно горско стопанство-Брезник”, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Пролетното залесяване почти навсякъде приключи. Фиданките от черен бор в държавните гори на Брезнишко са засадени на площ от 100 декара. Залесяването е извършено в два съседни подотдела, върху освободени площи след проведени 100 % санитарни сечи в бялборови култури, нападнати от корояд. Облагородените горски площи се намират в местността “Гребен” в землището на село Долни Романци. Засадени са и 500 броя горскоплодни дръвчета от дива круша и киселица, поясниха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Близо 3 000 декара нови гори ще бъдат създадени на територията на Югозападно държавно предприятие тази година, от които 2 500 декара през пролетта. Кампанията е към края си, като приоритет е възстановяването на опожарени и съхнещи насаждения след проведени санитарни сечи. Над 1 200 000 фиданки от видовете дъб, бук, горскоплодни, черен бор и смърч са подготвени за залесяване и попълване на горски култури.

За първа година от Югозападно държавно предприятие инвестират в създаването на плодни градини от орех и нар, както и в разширяване на площите с арония. 1 000 облагородени орехови фиданки на площ от 100 декара са засадени в няколко териториални поделения в областите Благоевград, Кюстендил и Софийска. Над 4,2 милиона лева са планираните инвестиции във финансовата програма на предприятието за залесяване, попълване, отглеждане и подготовка на почвата до края на 2019 година.

Виж също...

Loading...