Пернишката интелигенция ще се запознае с книгата „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” на Иван Зрънчев

Новата книга „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” (1778 – 2018) на Иван Зрънчев ще бъде представена на 8 май от 17:30 часа в малкия салон на Двореца на културата в град Перник, съобщиха от Регионална библиотека “Светослав Минков”.

Иван Зрънчев, който е зет в Трънско, е описал историята на всички училища в някогашната Трънска околия още от откриването им. Неговият труд проследява историческото развитие на учебното дело в Трънския край от появата на първите килийни училища през 70-те години на 18 век, неговото бурно развитие в годините след Освобождението от турско робство и злощастния му край след 200 години, допълват от Регионална библиотека “Светослав Минков”.

Иван Зрънчев е роден на 26 март 1935 година в дупнишкото село Цървище. Завършва средното образование в Бобошево, после Учителския институт в Дупница. След казармата учителства в трънското село Реяновци. Завършва задочно българска филология в Софийски университет „Свети Климент Охридски” и е назначен за директор на гимназията в Трън. От 1970 година живее и работи в Перник, където е бил директор на средно училище, инспектор по български език и литература в Окръжния отдел „Просвета”, началник на отдел „Изкуство и култура” в Градския съвет. В продължение на 15 години е директор на библиотеката „Светослав Минков” в Перник. През 2008 година университетското издателство „Неофит Рилски” в Благоевград издава „Говорът на село Цървище, Дупнишко” – езиковедски труд, плод на 50-годишни проучвания на диалекта на родното на Иван Зрънчев. През 2011 година от печат излиза краеведското изследване „Реяновци, Трънско”.

В средата на месец април книгата беше представена пред жители на община Трън.

Снимка: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...