Фалирала фирма взела парите от кредит на Църногорския манастир към КТБ, търсят дължимото чрез търг

Манастирът “Свети безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци е обявен в списък за търг с тайно наддаване заради кредит от над 330 хиляди лева към КТБ, който бил изискан от синдиците на банката, съобщи bTV.

Сумата е била изтеглена от манастира за съфинансиране на ремонт на светата обител с европейски пари. “Съвкупно беше 790 000 лева. Този проект се изпълни от една фирма, която получи един кредит от 395 000 лева. При това кандидатстване манастирът, такъв е законовият ред, участва заедно с тази фирма и парите ги получи манастирът. Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, обясни игуменът на светата обител в Брезнишко архимандрит Никанор.

През януари 2016 година Районен съд-Брезник изпраща заповед за изпълнение. Въпреки това от манастира нищо не може да бъде конфискувано. “От 1 януари влезе една поправка в Закона за вероизповеданията – принудителното изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. Ето, фирмата изчезва, парите увисват”, допълни игуменът пред bTV.

Така строителната фирма завлича банката с 42 милиона лева. “Когато научихме това и аз се усмихнах, просто ми стана ясно. Това е животът, мога да кажа – Бог да пази всеки”, каза архимандрит Никанор.

Не е ясно как европроектът е бил изпълнен, след като парите за съфинансирането не са стигнали до манастира. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали 100 %. “Финансиране е било необходимо за самото строителство и изграждането, защото знаете, европейските правила по всяко едно финансиране предполага, че първо трябва да се изгради проектът и след това да се разплати от разплащателна агенция”, допълни Порожанов пред bTV.

Проектите за религиозните храмове се контролират от Държавен фонд “Земеделие” от договорите – до това дали обектът се използва по предназначение.

Виж също...

Loading...