Кладенецът край Гърло е приоритет за развитието на туризма в община Брезник, ще се работи за популяризиране и на други обекти

Опазването на мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло е сред приоритетите, по които Община Брезник ще работи. Това е заложено в Програма за развитие на туризма в община Брезник за 2019-2021 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата за развитие на туризма в Брезник беше приета на последната сесия на Общинския съвет. В нея са заложени приоритетни дейности, по които ще се работи. Сред тях е социализиране на храм-кладенеца край Гърло и пространството около него. През 2018 година Община Брезник започна изграждането на полски път до Античния комплекс. Част от пътя преминава през общински територии, а друга – през държавни горски земи. Очаква се другата част от полския път да бъде изградена от „Държавно горско стопанство-Брезник“. “Направили се пътят ще кандидатстваме в Министерство на културата за отпускане на средства за възстановяване на самия храм-кладенец. Това ще ни е основната задача по Програмата за следващите години.”, поясни заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Община Брезник ще работи и за привличане на туристи в региона чрез “Къщата на маските” в село Кошарево, която беше открита през 2018 година. За популяризирането на туристическия обект спомага специален интернет сайт, който може да видите като натиснете тук.

Другата линия, по която общинската администрация ще работи за привличане на туристи е през туристически агенции. “Това ще го направим чрез Общински исторически музей. Директорът на музея има амбиция да влезе във връзка с туристически агенции, за които част от техните маршрути да бъде и Брезнишка община с Общински исторически музей, Класното училище, църквата “Света Петка”, на следващ етап и обекта “Пусто Гърло”. Имаме идея да работим с туристически агенции.”, отбеляза още заместник-кметът Мария Добревска пред репортер на Zapadno.com.

Маршрутът към Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци е най-посещаван от туристи. Наблюденията са, че тези туристи по-рядко се отбиват и в Брезник, за да разгледат обектите в града. “Разбира се и Църногорският манастир е в нашата община и ние сме радостни, че има посещаемост там и е един добър туристически обект. Но ни се ще да включим в маршрута на община Брезник и още обекти, които са емблематични.”, отбеляза още заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Виж също...

Loading...