Пътешествениците из Граово научиха за духовното наследство на Велковци – ВИДЕО

Ученици от клуб “Пътешествие из етнографията на Граово” с ръководител Аниела Асенова и клуб “Ценности и училище” с ръководител Вероника Валериева към брезнишкото средно училище “Васил Левски” посетиха Велковци, където научиха за духовното наследство на селото, предаде репортер на Zapadno.com.

Петъчният следобед в населеното място беше огласен от десетките деца, които за поредна седмица пътешестват из интересните или не толкова известни кътчета в региона, за което мината в Брезник съдейства с транспорт. Първата спирка на любознателните ученици и ръководителите им във Велковци беше обновеният преди няколко години храм “Света Анна”. Пред входа на църквата ги очакваше местният жител Велин Петров, който много добре познава историята на селото. “Друга “Света Анна” в региона – Перник и София няма. Има некакъв параклис, който е направен в Дивотино, но допълнително. Наш’та черква е започната някъде 26-та – 28-ма година. Направена е и е покрита, дограма е имало. След 9-ти не я стопанисва никой и покривът пада. Падат част от стените и тука се събирахме ние като деца сме си играли в черквата. Така е било тогава.”, разказа 84-годишният Велин Петров, който е и един от авторите на „Историята на храм „Св. Анна“ и историята на с. Велковци“.

Децата научиха още как през 2003 година са започнали дейностите по възстановяване на храма и така до отпускането на европейски средства в размер на 430 000 лева за храма и магерницата в двора. “Обаче за ново не се разрешават пари и ни вземаха сто хиляди и с тия 300 и неколко направихме храма и го възстановихме. Тука на Свети Никола Летни вариме боб, това е отдавна. След това събрахме пари, допълнително от хората, за да купиме столовете вътре.”, поясни Велин Петров. Той добави, че обновената света обител е открита през 2015 година с присъствието на министър-председателят на България Бойко Борисов.

В храма учениците запалиха свещички за здраве и се помолиха, а Велин Петров им разказа какво повече за иконите и даренията, които са направени от добри хора. Ръководителят на клуб “Пътешествие из етнографията на Граово” Аниела Асенова пък даде напътствия на децата как да се отнасят с изложените икони в храма и им разказа повече за значението на поставените на иконостаса светини.

Следващата спирка на пътешествениците беше близкия до селото манастир “Свети Свети Петър и Павел”. Манастирът съществува от древни времена, но е бил разрушаван през вековете. Манастирът е построен през 1930-та година и е изоставен след 9 септември 1944-та година. Преди да бъде изоставена Светата обител е била място за провеждане на събор с жители от Велковци и съседните села. Съборът се е провеждал всяка година на Петровден. През 2017 година започна възстановяването на манастира, за което правителството отпусна 82 000 лева. Въпреки дейностите, които бяха започнали към днешна дата светата обител не е довършена, а от строителната фирма няма и помен на място освен купчина с отпадъци. Реконструкцията предвиждаше сградата, която е била изградена от камъни да възвърне автентичния си вид, но това не е спазено. Строително-ремонтните дейности пък предвиждаха възстановяване на разрушената магерница към манастира, което също не е извършено.

Вижте какво разказа още Велин Петров пред пътешествениците във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...