Артисти от Брезник ще се качат на сцената на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира “Велко Кънев” в Тополовград

За първи път самодейният читалищен театър към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще участва в международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира “Велко Кънев” в Тополовград, предаде репортер на Zapadno.com.

Артистите от град Брезник ще изиграят успешната комедийна постановка “Не всеки крадец е мошеник” от италианския драматург и писател Дарио Фо. Самодейният театър играе тази постановка за втора година след реализираните вече успехи пред публиката в Брезник, Самоков и Говедарци. “Направихме много добър продукт и затова тази година не правим нова постановка. Решихме да покажем, че в нашето читалище има самодеен театър, защото в България такива са малко. В област Перник сме два самодейни читалищни театъра.”, поясни секретарят на читалището в Брезник Пейчо Панов.

Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира “Велко Кънев” се провежда ежегодно в Тополовград в навечерието на 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура и Празник на Тополовград. Провежда се с помощта на Министерство на културата, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалища, Община Тополовград и народно читалище “Свети Свети Кирил и Методий-1894”. В първите седем издания фестивалът е национален, в следващите четири – балкански. От 2007 година се организира като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира.

В ролите участват: Симона Рангелова-Павлова, Мишел Първанова, Милен Миланов, Антоан Стоилов, Цветелина Горанова, Кристиан Иванов и Пейчо Панов. Постановката е на Иван Танев, а хореографията на Йоана Сойка.

Постановката от брезнишките театрали ще бъде представена на сцената на читалището в Тополовград на 16 май от 17:00 часа. Седмица преди това, на 10 май комедията ще бъде изиграна и пред публиката в брезнишкото село Долна Секирна. Постановката ще се играе в обновения салон на местното читалище и ще започне в 18:00 часа.

Виж също...

Loading...