Климатолог: Най-студеното място от днес е Трънско, в района на града температурите са 2-3 градуса

Трънско отново се прослави като най-студеното място в България, но не за годината, а за днешния ден. Климатологът Георги Рачев обясни в ефира на NOVA телевизия за студеното време, което обхвана страната.

Специалистът поясни, че студеният фронт се дължи на полярен въздух, който бързо нахлул от Северна Европа на Балканите. Въпреки ниските температури, климатичният рекорд за деня, който е минус 1.4 градуса, не бе подобрен. „Най-студеното място от днес е Трънско. В района на Трън температурите са от порядъка на 2-3 градуса.”, каза още климатологът Георги Рачев пред NOVA.

Последният температурен рекорд, с който Трън влезе в новините, беше отчетен в средата на месец януари тази година. Тогава термометрите в пограничния град паднаха до -16 градуса по Целзий. В края на месец септември 2018 година метеорологичната станция в махала „Илиин хан“ в Трън измери -5 градуса и отчете първата слана за този период. Изминалата 2018-та ще бъде запомнена в Трънско и с най-ниската температура за годината, която беше -27,5 градуса по Целзий. Рекордното ниската температура беше измерена в нощта на 28 февруари срещу 1 март.

 

Виж също...

Loading...