Историята за Освобождението на Трън и личностите-герои от Знеполе бяха показани в изложба на площада – СНИМКИ

Фото-документална изложба представи Освобождението на Трън и хората, които са свързани с този акт. Чрез 13 табла бяха показани исторически личности, сгради и документи, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата се представя за първи път от Държавен архив-Перник и е посветена на отбелязването на 140 години от Освобождението на Трън. “Първите няколко табла показват църковната борба. Това, което е важно да се каже, че в този край, в Трънско не е имало служение на гръцки език. В книгата, която представяме към изложбата е описана една интересна случка. При освещаване на вуканската църква пиротският владика Софроний, който е грък по народност, се опитва да води служение на гръцки език. При което местният свещеник отказва да влезе в служение с него. Вдига ръка, удря владиката. Съответно вестта достига до Трън, до Гиго Пеев, който дава ултиматум на владиката до 24 часа да напусне Знеполе. И владиката със своята свита тръгва към Враня, напуска Знеполе. Тази случка е много показателна за духа на трънчани.”, поясни началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

В таблата е проследено и просветното дело, в което има моменти от период на привличане на светски учители от Панагюрище, Самоков и други райони. “Застъпили сме личности като архимандрит Мисаил Байкушев, капитан Симо Соколов с неговото Шопско въстание, което предшества тези освободителни събития и разбира се голямо място е отделено на Знеполския Пеев род – Гиго Пеев, Тако Пеев. Показали сме няколко четници, които са в близка връзка в тези моменти с него.”, сподели още Станислав Георгиева от Държавен архив-Перник.

След гостуването в центъра на град Трън изложбата ще може да бъде разгледана в сградата на Държавен архив-Перник, но идеята е да бъде показана и в град София.

Разгледайте снимки от фото-документалната изложба, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...