Капитан Симо Соколов получи кът в Трънско за геройските си подвизи отпреди 140 години – ВИДЕО

Кът с паметна плоча и информационна табела за капитан Симо Соколов беше открит край местността “Секирица”, на чешмата при разклона за трънските села Врабча и Проданча, предаде репортер на Zapadno.com.

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Перник Ирена Соколова, заместник-кметът на Община Брезник Иван Бъчваров, представители на местната власт и институции в община Трън и други. В началото Ивайло Шопски от пътуващо читалище “Бащино огнище” отправи пламенно слово, след което правнукът на капитан Симо Соколов – Румен Костов и кметът на Община Трън Цветислава Цветкова откриха паметната плоча над чешмата на разклона. Участие в събитието взеха и представители на Национално дружество “Традиция” с почетен караул.

Отец Николай, който служи в Трънско прочете заупокойна молитва и освети мястото. Беше отдадена почит на капитан Симо Соколов и със свеждане на глави и едноминутно мълчание. Гостите поднесоха венци и цветя на паметната плоча, която беше открита по повод 140 години от Освобождението на Трън.

Вижте как беше открита паметната плоча във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...