В Брезник отбелязаха Деня на Европа и победата над хитлерофашизма с доклад, песни, танци и поднасяне на цветя

Тържествено честване за Деня на Европа и победата над хитлерофашизма се състоя в град Брезник. Историческата дата 9 май беше отбелязана с програма в големия салон на народно читалище “Просвещение-1870” и поднасяне на цветя, предаде репортер на Zapadno.com.

Първоначално обявеното честване трябваше да се проведе на централния градски площад, но поради неблагоприятните метеорологични условия събитието беше преместено в читалището.

Председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник офицер от резерва полковник Петър Петров представи исторически доклад. “Защо празнуваме на този ден 9 май – Деня на победата над фашистка Германия и Деня на Европа? И двете, защото няма как да се разграничат. Втората световна война е военен конфликт, който протича от 1 септември 1939 година до 2 септември 1945 година. Наречен е така, защото за втори път след Първата световна война, всички развити страни в света по това време участват в бойни действия, който се водят на четири от седемте континента – Европа, Азия, Африка и Австралия. И в различна степен във всички океани – Атлантическият, Тихият, Северният ледовит и Индийският.”, сподели офицер от резерва полковник Петър Петров пред присъстващите в залата. Той поясни и значението на обединена Европа и денят, който е посветен на съюза на Стария континент. След доклада със ставане на крака и едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите пред Втората световна война 60 милиона жертви.

В програмата участие взеха талантливите певици от вокална група “Песенна дъга” към средно училище “Васил Левски” с ръководител Николина Байкова. Певиците изпълниха две руски песни и една българска народна. След тях на сцената с песни и танци се изявиха самодейци от съставите към народно читалище “Просвещение-1870”.

След програмата в читалището ръководството на Община Брезник, Общински съвет-Брезник, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Брезник, институции и граждани поднесоха цветя на паметника на загиналите в Отечествената война (1944 – 1945 година) и на загиналите бойци против фашизма и капитализма (1923 – 1924 година) на площада в града.

Виж също...

Loading...