С рецитал на стихотворения на Таня Матеева и кът със спомени брезничани и гости на града почетоха паметта и – ВИДЕО

Поетичната вечер “Спомен за Таня” събра десетки роднини, приятели и почитатели на поетесата, приложник и деец на културата Таня Матеева, предаде репортер на Zapadno.com.

Тематичното събитие се проведе в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Главният библиотекар на библиотеката към читалището Емилия Първанова откри и водеше поетичната вечер. В началото със ставане на крака и едноминутно мълчание беше почетена паметта на Таня Матеева, която ни напусна през 2018 година.

На екран бяха прожектирани фото моменти от живота и творчеството на Таня Матеева, която е автор на стихосбирките „Откраднати мигове“, „Синя следа“, „Късчета на душата“ и „Морето залеза целуна…“. Десетки стихотворения бяха прочетени от последната и стихосбирка „Морето залеза целуна…“. “Приятелството е едно от най-хубавите и стойностни неща в човешкия живот. Приятелството не значи само споделени и общи радости, весели и щастливи мигове и часове. Приятелството се проверява повече в преживените заедно изпитания. А аз и Таня, в нашето почти 40-годишно приятелство, преживяхме заедно много такива. За мен беше привилегия, че бях близо до човек като нея. С нежна и лирична душа, изключително емоционална и ранима. Трудно понасяше лицемерието, недружелюбието, завистта, нескритото съчувствие и фалшивото великодушие. И може би затова написа стихове, които докосват душата и в които почти всеки от нас намира частичка от пъзела в своя живот. В стиховете, които тя пишеше по всяко време на денонощието, и в най-тъжните, и в най-щастливите моменти от живота си, оставяше късче от душата си.”, сподели Емилия Първанова пред гостите на поетичната вечер.

Част от тях бяха представени от самодейци към народно читалище “Просвещение-1870”, а друга – от гостите в салона. Всеки имаше възможност да сподели с какво ще помни Таня Матеева.

За поетичната вечер беше подреден и кът с нейни спомени – снимки, произведения на изкуството и книги.

Вижте част от рецитираните стихотворения за Таня Матеева във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...