Книгата “Знеполският Пеев род” излезе в тираж 1 000 броя и е насочена предимно към учениците

1 000 броя са отпечатани от книгата “Знеполският Пеев род”, която официално беше представена на събитията, посветени за 140 години от Освобождението на Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

В книгата са представени всеки един от представителите на Пеевия род. Сред личностите в книгата са Пея Степанов и Ангелко Степанов, които са ктитори на църквата в село Ярловци, Гиго Пеев, Тако Пеев, Георги Пеев и други родственици от Пеевия род. “Книгата е написана на един по-лек стил, тоест нашата цел беше да не спазим чисто научния стил, а на границата между научния и легендата, да е по-лесно смилаема на децата в училище. Идеята е да разкаже за местната история и децата да знаят кой е Тако Пеев.”, каза началникът на Държавен архив-Перник Станислав Георгиева, където е изготвена книгата, а издаването е финансирано от Община Трън.

Първите страници започват с коментар на професор доктор Надя Манолова-Николова, която споделя, че описаните истории в книгата са вълнуващи. Книжното тяло е предназначено предимно към учениците, но  ще бъде разпространена и към всички трънчани и тези, които желаят да се сдобият с нея. Екземпляри от книгата са предоставени на библиотеката към трънското читалище и Регионална библиотека “Светослав Минков” в Перник. Идеята е бройки от “Знеполският Пеев род” да достигнат и до книжарницата на Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Държавен архив-Перник съхранява архив на 300 години, който е запазен от Здравко Пеев. Чрез този архив е изготвена книгата “Знеполският Пеев род”.

Виж също...

Loading...