Община Трън ще съфинансира с около 800 лева проект, свързан с природата на Трънския край

Съфинансиране по проект „Месец на мероприятията за чиста природа на Трънския край” беше одобрено от Общински съвет-Трън на провелата се вчера извънредна сесия, предаде репортер на Zapadno.com.

Крайният срок за кандидатстването по този проект е до края на месец май. Съфинансирането от страна на Община Трън ще бъде в размер на 10 % от средствата за проекта, който е на стойност около 8 000 лева. “Миналата година направихме един малък проект през фонд “Социална закрила”, който беше за доставка на оборудване за Центровете за настаняване от семеен тип. Тази година нямаме право да кандидатстваме за това, но пък за сметка на това има втори компонент, по който може пак по фонд “Социална закрила” да бъде подпомогната лятната работа на Центъра за обществена подкрепа. Бенефициенти на този проект, който е на вашето внимание ще бъдат 18-те деца, които са регистрирани там. С извънкласни занимания през лятото те ще бъдат обучени да опазват природата на родния край.”, разясни директорът на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън Евгения Такова.

По проекта се предвижда още посещения на обекти, до които децата няма как да бъдат заведени през останалото време от годината. “На тези излети и обучения ще получат, както конкретно практически познания по опазване на природната среда. Например ако си организират един пикник, след това ще почистят мястото след провеждане на пикника. Също така ще се запознаят с растенията в местата, които ще посетят. Ще създадат собствени хербарий и дейности, които са свързани основно с опазване на природната среда. По време на проекта ще бъдат обучени да пазят гората и природата от пожари.”, добави още Евгения Такова.

Виж също...

Loading...