Читалищният салон в Долна Секирна се изпълни с жители и гости за първата театрална постановка, която се изигра на сцената – СНИМКИ

Първата театрална постановка на сцената на салона в народно читалище „Иво Вoйвода-1928“ в брезнишкото село Долна Секирна беше изиграна тази вечер. Моментът е исторически за населеното място, което досега не е посрещало артисти на сцена, предаде репортер на Zapadno.com.

Около 18 часа десетки жители и гости на Долна Секирна изпълниха местата в салона на читалището. Освен местни жители на постановката бяха дошли зрители от селата Слаковци, Станьовци, Горна Секирна и Еловдол. Началото на театралния живот в селото беше поставен с комедийната пиеса „Не всеки крадец е мошеник“ от Дарио Фо, която беше изиграна от артисти на самодейния читалищен театър към брезнишкото читалище “Просвещение-1870”.

Зрителите в залата се радваха и искрено съпреживяваха моментите, в които изпадаха артистите. В салона се чуваха и забавни коментари от публиката по време на някоя от сцените. Краят беше белязан с артистични поклони от самодейците и овации с възгласи “Браво!” от страна на зрителите. Артистът и секретар на брезнишкото читалище Пейчо Панов използва случая за кратко слово. “Винаги съм казвал – 10 ноември, ако беше дошъл с 2 часа по-късно, това бижу щеше да съществува от 18 години. Благодаря на Богомил Савов, на колежката Милена Иванова за поканата. Надявам се да продължаваме.”, каза Пейчо Панов и пожела на всички ръководства на читалища да работят като това в Долна Секирна. “Радвам се на председателя на читалището, който е и кмет. Радвам се и на секретарката, че наистина търсят под вола – теле. Търсят пари, откъдето намерят, за да си направят къщичката. Всички секретари, ако сме така – читалищата ще работят, въпреки юридическите пречки.”, каза още той пред репортер на Zapadno.com.

През 2018 година, по случай 90-годишния юбилией на читалището, салонът става домакин на поредица събития. С финансoвата подкрепа на „Асарел-Инвестмънт“ по договор за сътрудничество с Община Брезник е закупена нова завеса, която за първи път тази вечер посрещна артисти. Община Брезник активно съдейства и за възстановяване на салона, който посреща с нов под, прозорци, освежени стени и други придобивки. Сградата на читалището е изградена в края на 80-те години на миналия век, а салонът в нея така и не е бил довършен в продължение на десетилетия. “Преди 2 години салонът започна да се довършва. Довършихме го с помощта на Община Брезник и фирма “Асарел”. Така вече салонът доби вид, на който може да има и представления. Днес за първи път имаше театрална постановка, за което съм много щастлив и радостен. Имаше посещаемост, залата се напълни.”, поясни председателят на читалищното настоятелство към читалището в Долна Секирна Богомил Савов. Намерението е да се продължи с представянето на театрални постановки в селото, за което ръководството на читалището ще направи всичко възможно да се случва.

Постановката „Не всеки крадец е мошеник“ се изигра за първи път в село на община Брезник и за пореден през последните 2 години. Досега брезнишките самодейци са играли постановката на сцената в читалището на Брезник, Самоков и Говедарци. В ролите участваха: Симона Рангелова-Павлова, Мишел Първанова, Милен Миланов, Слави Славчев, Цветелина Горанова, Антоан Стоилов и Пейчо Панов. Постановката е на Иван Танев, а хореографията на Йоана Сойка. През следващата седмица „Не всеки крадец е мошеник“ ще се играе на сцената на Международният фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира “Велко Кънев” в Тополовград.

Разгледайте снимки от моментите на първата постановка, която се изигра в салона на читалището в Долна Секирна:

Виж също...

Loading...