Брезничани и гости на Брезник разгледаха над 100-годишни вещи на Стоян Миленков – СНИМКИ

Над 100-годишни вещи на Стоян Миленков бяха показани за втори път в историята на Общински исторически музей-Брезник. Тази година се навършват 130 години от рождението на значимата за града личност Стоян Миленков, който е получил международно признание, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията се излага за втори път пред брезничани и гости на града. Първото и показване е било през 1979 година, когато дъщерята на Миленков – Чайка Миленкова дарила негови лични вещи по повод отбелязване на 90-годишнина от рождението му. Музеят показа всичко онова, което е запазено за Стоян Миленков. “Една ценна колекция на Стоян Миленков. Лични вещи – писалка, която е писал, табакерата, очилата, фотоапаратът и онази вещ, която го съпътствала навсякъде по многобройните концерти в села и градове, това е неговата китара. Това е китарата, на която е свирил от 1923-та година до 1953-та година. За нас музейните работници всичко е ценно, което говори за човек и е свързано с личността. Изложена е и кутията за гримове, която пък е от периода, когато е учил във Франция – 1911 година.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Посетителите на музея могат да видят сценичния костюм на Стоян Миленков, грамофонни плочи със записи на негови песни, дипломата му от Франция и други. Експозицията ще може да бъде разгледана през следващата една седмица, като вероятно ще бъде изложена и през есента, когато се навършват 130 години от рождението му.

Гостите на откриването на изложбата имаха възможност да видят и първата прожекция на документален филм, който е посветен на живота и делото на Стоян Миленков. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Филм разказва за Стоян Миленков от Брезник, който е родоначалникът на рапа в музикалната история – ВИДЕО.

Разгледайте снимки от изложбата, посветена на Стоян Миленков, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...