Проскинитарият, в който ще бъде поставена 233-годишната икона в трънския храм “Свети Николай”, е от анонимен дарител и Община Трън

Анонимен дарител и Община Трън са заплатили изработването на проскинитарий, в който ще бъде поставена 233-годишната чудотворна икона на Свети Николай в едноименния храм в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Проскинитарият ще бъде осветен с архиерейска литургия, която ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп в храм “Свети Николай” тази неделя, 12 май. Проскинитарий е резбована дървена поставка за големи и малки икони, които са долепени до колони или по-рядко до стените в наоса на храма.

Чудотворната икона, която датира от 1786 година, е била в окаяно състояние когато е била открита. Реставрирана е от Александър Пенев, който е дългогодишен реставратор. Отец Дамян Делов, който е архиерейския наместник на град Трън, открил иконата в храма. “Да се надяваме, че ще помогне за Трън, за развитието му. Всичко да тръгне в една положителна посока. Да има и повече хора, повече деца да се раждат и да е закрилник на града също.”, сподели отец Николай, който служи в местната църква.

Поставката, в която ще бъде поставена иконата, е изработена от майстор от град Пловдив. Средствата за изработването са дарени от анонимен дарител. Община Трън също е спомогнала със средства за новата придобивка на храма. Благодарност към кмета на Трън Цветислава Цветкова отправи отец Николай.

Архиерейската литургия ще бъде отслужена на 12 май от 9 часа в храм “Свети Николай”, след което проскинитарият ще бъде осветен.

Виж също...

Loading...